Maraton konkursów zawodowych!!!

„Wiosenny stół pięknie nakryty”, „Wodzisławski Mistrz Kuchni Black Box” oraz „Pasta i basta- pasta primavera”

Kwiecień obfitował w zmagania i turnieje zawodowe. Powiatowy Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli we współpracy z wodzisławskim „Ekonomikiem” zorganizował trzy konkursy zawodowe, które zostały objęte patronatem lokalnych przedsiębiorców.

W czwartek, 5 kwietnia, w pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół Ekonomicznych  odbył się finał powiatowego konkursu “Wodzisławski Mistrz Kuchni Black Box”, nad którym patronat objęła
 „Firma Handlowa OL-SERW  Olga Serwotka”.

Zadaniem dziesięciu, dwuosobowych drużyn, reprezentujących ZSE z Wodzisławia Śląskiego i ZSP nr 2
z Rydułtów, było przygotowanie 3 porcji dania głównego na bazie filetu z kurczaka i 4 nieznanych surowców
z “czarnej skrzynki”. Uczniowie mieli do dyspozycji 15 minut w “spiżarni”, zawierającej dodatkowe składniki, 90 minut na sporządzenie potraw i 15 minut na uporządkowanie stanowiska pracy. W black boxie znalazła się kasza bulgur, czerwona i żółta papryka, czerwona cebula, które to surowce młodzi kucharze musieli wkomponować
w swoje popisowe dania.

Uczniowie przygotowali dania na wysokim poziomie i jury miało nie lada smaczny problem do rozwiązania. Ostatecznie po zsumowaniu punktów wyłoniono pierwsze 3 miejsca :

  • I miejsce – Kacper Luleczko i Damian Firut – IV TG ZSE
  • II miejsce – Patrycja Mandera i Edyta Stabla – II TG ZSE
  • III miejsce – Łukasz Skowron i Agata Tworzowska – II TG ZSE

Kolejne zmagania uczniów, tym razem w zakresie obsługi gości i przygotowania pięknego wiosennego stołu, miały miejsce w „Domu Gościnnym Jordan” gdzie pod okiem właścicielek firmy „Tornado sp. z o.o.” uczniowie prezentowali swoje umiejętności.

Ostatecznie:

  • I miejsce zajęła drużyna z ZSP nr 2 z Rydułtów reprezentowana przez Paulinę Firut oraz Jessikę Ryszkę
  • II miejsce drużyna z Ekonomika – Patrycja Manderla i Łukasz Skowron
  • III miejsce – Roksana Łabiuk i Natalia Norek z ZSP nr 2.

Specjalne wyróżnienie od Pani Dominiki Jordan otrzymali uczniowie ZSE: Karolina Marzec i Sebastian Kucharzewski

Trzeci konkurs odbył się 16.04.2018r. Tym razem  tematem przewodnim była kuchnia włoska. Patronat nad konkursem objęła „Trattoria – Włoskie Klimaty”.

Uczniowie licznie zgłosili się do rywalizacji. Pracowali w zespołach dwuosobowych, a ich zadaniem było przygotowanie w czasie 120 minut trzech porcji dania z makaronem w roli głównej, z elementem wiosennym – primavera.

Uczniów oceniali szefowie kuchni „Trattorii – Włoskie Klimaty” z Wodzisławia Śl.
Decyzją jury specjalne wyróżnienie za najlepszy makaron otrzymały Karolina Waler i Beata Glinka (ZSE),
III miejsce zajęły Agata Tworzowska i Patrycja Mandera (ZSE), II miejsce – Nikola Glenc  i Dawid Franiczek ( ZSP nr 2), a zwycięzcami okazali się Karolina Bogocz  i Łukasz Skowron ( ZSE).

Uczestnikom wszystkim konkursów  gratulujemy pomysłowości, kreatywności i odwagi!

Serdecznie dziękujemy Jury i organizatorom konkursów  oraz firmom, które objęły patronat nad konkursami za surowce i nagrody na uczestników.

 

Użytkownicy na stronie
Aktualnie online: 2
Dzisiaj: 185
W tym tygodniu: 185
W sumie: 180126